Voorbereiden op wandelen.

13-09-2021

Een wandeling in het park.

Gaan wandelen met je paard? Dat is niet altijd een fluitje van een cent. Zeker als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Dus vandaag heb ik besloten om er een challenge van te maken. Niet om je te pesten, maar wel om buiten de comfort zone te stappen. Zowel de jouwe, als die van je paard. Voordat je aan deze opdracht begint is het belangrijk dat je paard jouw ruimte respecteert. Je moet je paard kunnen leiden, ook als hij nerveus wordt. Dus het is een idee om dit eerst te oefenen met een eng voorwerp in de piste, voordat je je paard meeneemt naar buiten.

Als je werkt met je paard, buiten zijn comfort zone, bouw dat dan netjes op. Neem je tijd, jaag je niet op, heb geduld en beloon je paard tijdig.

Approach and retreat.

De letterlijke vertaling van approach and retreat is "benaderen en terugtrekken". Deze methode is de basis voor een zelfzeker paard. Het helpt voor alle dingen en momenten waarin je paard onzeker wordt. Je gebruikt deze techniek bij een (mentale) drempel, een obstakel, een oefening of een handeling. Ik heb je er al een stuk over uitgelegd in het blogbericht "Desensibilisatie"

Mensen zijn meesters in dwang. We voelen ons dan ook al snel afgewezen als anderen iets niet doen. Figuurlijk gesproken; we zouden soms paarden tot op de rand van de afgrond pushen om dan te zeggen "Oké, neem maar een kijkje over de rand, zo eng is het toch niet?" Door te blijven vragen en te pushen zal je paard er maar weinig vertrouwen in hebben dat de situatie veilig is. De kans is zelfs behoorlijk groot dat hij het wel doet, maar er niets van leert. Je paard sluit zich af want hij kan niet meer helder nadenken.

Maar, wat is dan een beter idee? Enge voorwerpen of drempels benaderen door approach en retreat. Dat doe je door een eng voorwerp te benaderen tot op het punt waar hij interesse heeft in het voorwerp, maar nog niet ervan overtuigd is om de benen te nemen. Dit noem je de approach en is voor het ene paard nog behoorlijk ver, en voor het andere paard redelijk dichtbij het voorwerp. Vervolgens ga je stoppen of loop je weg van het voorwerp. Dit is je retreat. Is je paard rustig en de angst weer weggeëbd? Dan kan je opnieuw het voorwerp benaderen. Laat je paard zien dat je zijn grenzen respecteert en dat je ziet wanneer hij het eng vindt. Door op tijd een stapje terug te doen, zal zijn grens opschuiven. Uiteindelijk is hij er niet meer bang van.


Sommige paarden vinden het behoorlijk moeilijk om te gaan wandelen. Hij moet zijn vrienden en de veilige omgeving achterlaten en letterlijk uit de comfort zone stappen. Probeer te zien wanneer je paard onrustig wordt (approach). Keer op dat moment terug naar de stal, tot je paard weer ontspannen is (retreat). Vervolgens ga je terug naar de uitgang om de stal te verlaten en zoek te opnieuw naar de grens van onrust.

Laat hem zien dat hij altijd weer terug komt in vertrouwde omgeving in plaats van zich geforceerd op onbekend terrein moeten begeven. Door dit proces te herhalen, zat je uiteindelijk verder kunnen stappen van de stal voordat je paard onrustig wordt. Verwacht geen mirakels, je gaat vandaag geen 10km kunnen wandelen als je paard al staat te dansen bij de poort om het erf te verlaten. Stel dus haalbare doelen en herhaal het proces.

Een goede voorbereiding.

Een goede voorbereiding is essentieel om hiermee aan de slag te gaan. Als je paard een week lang op stal staat en is waarschijnlijk geen goed idee om meteen te gaan wandelen. Ook paarden die nooit verder komen dan hun stal hebben hier vaak wat meer moeite mee. Door je oefening te beginnen met grondwerk kan je kijken of je hulpen goed doorkomen, of je paard erg angstig is of juist heel ontspannen. Door eerst te oefenen met een object, zoals je vlag, een zeil, een ton, balken, enz.. leer je jouw paard te helpen in een veilige (omheinde) omgeving.

Heeft je paard veel stress en de nood om zijn voeten te bewegen? In de piste kan dat ook! Als je gaat wandelen op de openbare weg, is het niet altijd mogelijk om een volte te verkleinen. In de piste kan je oefenen, je hulpen verfijnen, je paard leren begeleiden en als aller belangrijkste: je kan ongelukken voorkomen!

Daily challenge.

Klaar om naar buiten te gaan? Denk eraan om klein te beginnen. Begin met een goede voorbereiding. Als je toch besluit om de wandel uitdaging aan te gaan zorg er dan voor dat je weet waar je begint. Zodoende weet je ook waar je moet eindigen. Het ene paard maakt er allemaal zoveel niet van, het andere paard staat op springen als je de poort nadert. Als je enkele meters bent opgeschoven en je paard ontspannen op en van het erf kan stappen, is dat je einddoel voor die dag.