Opzadelen maar!

20-09-2021

Opzadelen, en wat erbij komt kijken.

Hallo en welkom op de derde week van de challenge. Vandaag is de dag aangebroken waarop je mag gaan opzadelen! Eindelijk toch? Ookal gaan we het paard opzadelen, van mij moet je niet onmiddellijk rijden. Want ik kan me voorstellen dat je iets zelf zekerder ben geworden in de omgang met je paard. Maar als je écht angst hebt om te rijden, gaat afgelopen week niet genoeg zijn geweest om veilig te beginnen. Maar als de verleiding gewoon te groot is en je kunt het niet laten om in het zadel te klimmen, ga je gang. Denk eraan wat een voorrecht het is om zorgeloos in je zadel te ploffen (niet letterlijk, denk aan het arme dier zijn rug..) en vergeet gewoon je cap niet.

Goede verzorging is belangrijk.

Neem een keertje uitgebreid de tijd voor het verzorgen van je paard voordat je het zadel op zijn rug gooit. En terwijl ik het zeg, besteed ook eens wat extra zorg aan je tuigage, zodat het in goede staat verkeert, bruikbaar en veilig is. Ik heb het niet echt gehad over het verzorgen of het schoonhouden van je uitrusting voor deze uitdaging. Maar als je meer informatie wilt over het onderhouden van je materiaal, zal het internet je vriend zijn.

Vooraleer je opzadelt, schenk je best even extra aandacht aan de regio's waar je zadel, hoofdstel en eventueel beenbescherming zal aansluiten. Extra aandacht in deze gebieden zal schuurplekken, irritatie en letsel voorkomen. Voel ook eens over de rug van je paard. Eerst met platte hand, zachtjes, voel of er onregelmatigheden zijn in de huid. Voel je zwelling, temperatuurverschil, onregelmatigheden in de vacht of huid, kleurverandering van de haren? Of is alles glad en zacht? Vervolgens ga je lichtjes duwen met een of twee vingers. Ik glij vaak op 2 cm en op 5 cm afstand van de wervels, van de schoft naar de staart. Eerst heb je minimale druk. Indien je paard geen reactie geeft mag je dit opnieuw over de rug glijden met iets meer druk. Observeer hierbij je paard: Hoe is zijn houding? Is hij nerveus, loopt hij van je weg, legt hij zijn oren naar achter, trilt zijn huid of zakt hij bijna in? Dan heb je een grote kans dat je paard rugpijn heeft.

Rugpijn is iets moeilijk, omdat het kan veroorzaakt worden door externe en interne factoren. En probeer ze maar eens uit te sluiten. Zo kan het zijn dat je paard een uitschuiver geeft gemaakt in de wei. Of een ruwe speelpartij wat teveel was en kneuzingen heeft veroorzaakt. Misschien heeft je paard kissing spines. Maar ook een slecht passend zadel behoort tot de opties. Ik hoor je al denken "Maar mijn zadelmaker heeft mijn zadel gepast en goedgekeurd!" Awel, ik was daar ook van overtuigd. Mijn (inmiddels niet meer dus) zadelmaker garandeerde mij dat het zadel prima lag, maar mijn paard gewoon een slechte houding aannam waardoor zijn zadel niet kon inwerken. Juist ja, excuses kan je altijd wel bedenken.

Lang verhaal kort, in september had mijn paard een uitschuiver gemaakt en in combinatie met het slecht passende zadel liep hij niet meer. De zadelmaker beweerde eind september dat het zadel prima lag, maar miraculeus paste het begin december niet meer. We zijn begonnen met revalideren en pas in maart kon ik terug denken aan rijden. Inmiddels zijn we terug goed op weg en heb ik uiteraard een nieuw zadel. Maar ik zal altijd attent blijven voor de rug van mijn paard.

Voor het eerst opzadelen.

Bij het opzadelen is het belangrijk dat je paard stilstaat. Als hij dat niet is, is hij nog niet klaar voor het zadel. Of, als hij wel zadelmak is, wilt hij je iets duidelijk maken. Staat je paard wel stil, maar zwiept hij met zijn staart, wilt hij bijten naar de singel of gaat hij tandenknarsen, dan is je paard ook gespannen! Scampi zijn eerste aanwijzing voor zijn ongemak, was het ongeduldig bewegen als ik met het zadel afkwam. Uiteindelijk associeerde hij het zadel met pijn waardoor zijn onderlegger al voor hetzelfde resultaat zorgde. Kortom, luister naar je paard, hij wilt je duidelijk maken dat hij het moeilijk heeft. Zowel mentaal als fysiek.

Indien jouw paard ook gekke dingen gaat doen als je met opzadelen wilt beginnen, dan is dit je werkpunt voor vandaag. Als je vaak verder kijkt naar paarden die heel veel spanning hebben onder het zadel, begint dat vaak al in het opzadelen. De kleine stressjes die het paard ervaart bij de onderlegger, het zadel en de singel, zijn vaak te veel als je wilt opstappen. Soms raak je nog net opgestapt maar begint dan de miserie. Kijk hier verder in, en werk aan het opzadelproces.

Een ronddansend paard kalmeren voor het opzadelen gebeurt niet in één sessie. Het kan enkele dagen duren voordat uw paard merkt dat hij kan stilstaan ​​terwijl je om hem heen werkt. En dat is prima. Geef hem de tijd die hij nodig heeft om te wennen aan wat je doet. Zorg ervoor dat je alles exact hetzelfde doet, zoals je tijdens het rijden zult doen. Als je laarzen of poloshirts gebruikt, trek ze dan aan. Een vliegenmuts? Ja, dat gaat ook zo. Alles wat je tijdens het rijden zal gebruiken, kan je beter meenemen in het proces. Niet voor jouw paard, maar voor jezelf.

Want opzadelen is "maar opzadelen" als je geen rijlaarzen aandoet. Maar vanaf het moment dat jij je rijlaarzen aandoet is het voor jouw brein ook "echt" en kan het zijn dat bepaalde emoties naar boven komen. Deze emoties beïnvloeden jouw gedachten en jouw gedrag. Zo kan het zijn dat je eindeloos geduld hebt voor jouw paard, maar vanaf het moment dat je rijlaarzen aan hebt, ben je zenuwachtig en minder geduldig. Ga je dan onterecht strenger zijn? Zulke veranderingen in jouw gedrag heeft een grote invloed op de relatie met je paard.

Heeft jouw paard last van kopschuwheid, probeer dan extra aandacht te besteden aan het werk hierrond. Je kan je voorstellen dat de stress die hierbij vrijkomt een invloed heeft op het rijden. Je kan informatie hierover teruglezen in de blogpost "Desensibilisatie"

Werken en pauzes.

Is je paard opgezadeld zonder problemen, dan kan je beginnen met longeren. Werk naar een ontspannen paard toe en kijk naar zijn lichaamshouding. Observeer hem en doe er dan ook iets mee. Is je paard gespannen en loopt hij als een racekonijn door de piste? Dan zou ik niet gewoon blijven staan en "Hoho" toeroepen. Daar heeft je paard niets aan. Zet hem aan het werk en laat hem continue van hand veranderen zoals we dat bespraken in de post "Longeren kan men leren". Door van richting te veranderen zorg je ervoor dat je paard zijn focus verlegt van de wereld om zich heen naar jou! Door voldoende afstand te geven aan de leadrope of longeerlijn zorg je ervoor dat er geen ongelukken gebeuren en hij zijn overtollige energie wél kwijt kan.

Voordat je erop kruipt dien je in te schatten of vandaag wel de dag is om dat te doen. Is je paard bijzonder onder de indruk van iets, dan werk je eerst aan ontspanning aan de longeerlijn. Het is oké om niet te rijden als je paard het mentaal niet verwerkt krijgt. Veiligheid is prioriteit/ Kies een punt om de werksessie te beëindigen. De kleinste verbetering is voldoende, leg je lat niet te hoog.

"One of the biggest problems I see when working with folks and their horses is that the vast majority of people have been trained to always look for the bad things their horses do. Because they're always looking for the bad, they easily overlook the little tries and sometimes have trouble seeing the good in their horse, even when the good jumps up and bites them in the butt." - Mark Rashid

Daily challenge.

De uitdaging van vandaag is dus om wat meer aandacht te besteden aan het opzadel proces. Neem hiervoor de tijd en ga op zoek naar de kleine signalen die je paard geeft. Werk vervolgens aan de ontspanning in het opzadelproces, zowel bij de onderlegger, het zadel, de singel, het hoofdstel als eventueel het opstappen. Aandacht hebben voor je paard en open staan voor de communicatie heeft een grote invloed op jouw skills en inschattingsvermogen als horseman (of ruiter, als je dat liever hoort).

Ervaar je moeilijkheden in dit proces of een van de voorgaande? Wacht dan niet en vraag om hulp van een ervaren lesgever. Woon je wat verder weg? Ik heb een tof netwerk van ervaren mensen die je met plezier veilig op weg helpen. Stuur een mailtje naar info@equiste.be en ik help je zo snel mogelijk.