Minder tempo

27-09-2021

De gas uit je paard halen

Enige tijd geleden hebben we de horsenality van jouw paard bekeken. Nu is het ook het moment om goede oefeningen mee te geven om de gas uit je paard te halen. Paarden met een flinke looplust kunnen soms gevaarlijk snel gaan, controle houden is dus bijzonder belangrijk. Ook mensen die een introvert paard hebben kunnen dit artikel beter lezen. Ookal staat je paard het liefst met de voeten stil, moest hij ooit een loopje met je nemen, dan is het handig om ,terug te kunnen vallen op deze oefeningen. Zoek je een noodrem? Dan kan je de uitleg daarvoor terugvinden in de vorige posts, vandaag bespreken we andere oefeningen die we gebruiken in meer gecontroleerde situaties.

Voltes verkleinen

Maar waarom gaat je paard nu lopen? Een paard dat te snel loopt, doet het waarschijnlijk omdat hij angstig is, uit balans loopt of een combinatie van beide. Gelukkig helpt de oplossing in alle drie de gevallen. Dit doen we door middel van buigen. Buigen maakt het voor je paard fysiek onmogelijk om aan de kletter te gaan en brengt mentaal rust.

Wat je niet wilt doen is aan beide teugels trekken. Bij een angstig paard wakkert dit de angst alleen maar aan. Door aan beide teugels te trekken help je me in het liften van de schouders. Met andere woorden, je maakt nog meer plaats voor de voorbenen om sneller te gaan. Je maakt je paard nog sneller en dat is geen goed idee. Aan beide teugels trekken lost je problemen niet op en is niet de manier om te vertragen.

Open in plaats daarvan je binnenteugel en begin je paard in een cirkel te leiden. Maak de cirkel systematisch kleiner waardoor hij gaat cirkelen en buigen. Hoe kleiner de cirkel, hoe feller buiging van je paard. Probeer bij deze cirkel een rustig tempo aan te geven met jouw zit, help hem om "los te laten" en echt door zijn lichaam te buigen.

De verhoogde buiging rekt en verlengt de buitenkant van zijn ribbenkast en trekt de binnenkant samen. Je paard kan geen correcte buiging aannemen als hij niet ontspant. Als je voelt dat je paard soepel en rustig de cirkel kan volgen kan je de cirkel langzaam vergroten.

Hoewel de oefening op zich al nuttig is om mentaal rust te brengen, zal na verloop van tijd zal dit werk de spieren ontwikkelen die hij nodig heeft om zelfdragen vermogen te verbeteren. Hierbij zal je paard zijn gewicht meer op zijn achterhand dragen. Dat is het meer uitgebalanceerde frame waar je uiteindelijk naar op zoek bent.

Variatie in je voltes

Als jij en je paard terug het rustige ritme gevonden hebben op de cirkel, kan je deze cirkel vergroten en eventueel rechte stukken invoeren. Denk eraan dat lange rechte stukken uitnodigen om hard te gaan. Het loont dus om deze rechte stukken langzaam op te bouwen en veel buiging te vragen van je paard. Denk bijvoorbeeld aan een slangenlijn. Om de 10 meter maak je een wending om het tempo uit je paard te halen. Heeft je paard toch te veel tempo? Dan kan je in deze wending een cirkel 10m rijden om vervolgens terug een rechte lijn te nemen. En je paard opnieuw in te buigen naar de andere kant.

Als je de controle op de volte terug hebt, en deze slangenlijnen je ook goed afgaan, dan kan je langzaam meer rechte lijnen invoeren. Zo kan je een klaver rijden, door in het midden van elke zijde af te slaan en steeds dezelfde hand te volgen. Op X kan je kiezen om een overgang te maken naar halthouden als je stapt, naar stap als je draaft en naar draf als je galoppeert. Door deze oefening te herhalen laat je het paard meedenken, je maakt de oefening voorspelbaar en nodigt ze uit om langzamer te gaan. De pijlen op de afbeelding geven aan wanneer je afdraait, we vertrekken bij A en wenden dus het eerste af bij B (1) vervolgens wenden we terug af bij E (2). Als we terug bij A komen wenden we opnieuw af (3) naar de C waar je opnieuw kan afwenden (4) en zo verder... De tekening wijst zichzelf uit.

Daily Challenge

De opdracht van vandaag is om deze patronen te gebruiken in het rijden. Denk eraan om tijdig in te grijpen. Is je paard angstig? Dan leent de one-rein-stop zich beter op je paard te helpen! Heeft je paard de neiging om stiekem kleine beetjes te versnellen? Dan kunnen deze oefeningen je helpen om de  controle te bewaren over het tempo en de richting van je paard.


Heb je moeilijkheden met het rijden van deze figuren? Of weet je niet goed wanneer je welke tips moet toepassen? Neem contact met mij op en ik help jou en je paard graag verder!