Longeren voor het rijden.

22-09-2021

Longeren voor het rijden.

Goedemorgen, vandaag starten we opnieuw aan de longeerlijn. De drie gangen en een goede rem om me voor te bereiden op het rijden, is de focus van vandaag.

Als je een goede controle hebt in het grondwerk en bewust bent van je hulpen zal je paard daar positief op reageren. Maar ook jouw gedachten reageren er positief op! Door ontspanning en controle van je grondwerk, zal je zelfverzekerd in het zadel kunnen klimmen. Grondwerk voor het rijden bevat voor mij drie kernitems, namelijk:

  • Evenveel gas als rem
  • Ontspanning 
  • Accepteren van de teugelhulpen

Aandacht besteden aan de kleine dingen

Longeren is een kans om je paard vanop een afstandje te zien. Als je moet rijden zonder spiegels in de piste, heb je vaak niet de kans om te zien hoe je paard loopt. Het is belangrijk om als ruiter veel gevoel te ontwikkelen, maar jezelf en je paard zien bewegen helpt vaak om meer gevoel te ontwikkelen.

Bij het longeren kan je dus extra aandacht besteden aan de details die je ziet. Zo zal je al snel zien of je paard linksom of rechtsom gebogen is. Neemt je paard binnenstelling of buitenstelling aan? Spoort hij met de achterbenen? Belast hij één achterbeen meer? Stuwt je paard of draagt je paard? Loopt hij over de buitenschouder weg aan de open zijde van de cirkel? Of valt hij over de binnenschouder voorbij de "enge" hoek?

Wat je ziet aan de longe kan je ook verwachten onder het zadel. Zodoende zal een enge hoek aan de longe waarschijnlijk ook eng zijn onder het zadel. Anticipeer hierop door je paard de juiste oefeningen mee te geven. Zoek naar ontspanning voordat je jouw paard gaat inspannen.

Is je paard afgeleid of attent? Ik kan je garaderen dat de meeste paarden afgeleid zullen zijn als er een ander paard in de piste komt of er een paard passeert om naar de weide te gaan. Kijk hoe je paard reageert op je hulpen en zorg ervoor dat zijn focus bij jou ligt, niet bij de wereld. Verander enkele keren van richting om je paard attent te houden. Je moet niet harder doorkomen dan anders, geef je hulpen zoals je ze altijd zou geven, van zacht naar duidelijker.

Neem voldoende de tijd om je paard op te warmen, maar als hij tijd genoeg heeft om rond te kijken, zal je hem toch aan het werk moeten zetten. Sommige paarden zijn snel verveeld bij dat "eindeloos rondjes lopen". Probeer je paard in te schatten en geef hem wat hij nodig heeft. Scamp heeft er weinig problemen mee om langdurig dezelfde oefening uit te voeren. Herhaling geeft hem rust en het idee dat hij het kan. Maar andere paarden zullen dus sneller nood hebben aan wat actie. Zodoende kan je de cirkel vergroten en verkleinen, overgangen invoeren en een stretch afwisselen met oprichting.

Laat de training niet leiden door jouw emoties.

Ik ben heel lang zenuwachtig geweest om op te stappen op verplaatsing. Maar met het constante werk dat ik elke dag met Scamp doe, kan ik je vertellen dat mijn angstniveau bijna onbestaande is. Ook al was er een moment waarop ik dacht "Dit gaat heel moeilijk worden." Voldoende voorbereiding is echt de sleutel voor succes als je zonder angst of onzekerheid op je paard wilt stappen. Zowel thuis als op verplaatsing. Natuurlijk moet je niet op je paard kruipen wanneer hij rond stuitert als een rodeo-paard. Daarom beginnen we met longeren, als je paard daar ontspanning in kan vinden, is de kans behoorlijk groot dat je de training in het zadel met dezelfde ontspanning kan verderzetten en eventuele spanning vlot kan laten afvloeien.

Door je tijd te nemen en je paard goed voor te bereiden, zal je frustraties kunnen voorkomen. Haast je niet om in het zadel te kruipen, neem de tijd om jezelf en je paard klaar te stomen hiervoor. Door gespannen, extreem angstig of boos op je paard te kruipen, loop je het risico dat je paard daarop gaat reageren. En niet op een goede manier. Onthoud dat je paard je nodig heeft als leider die sterk is en geen emotionele achtbaan.

"Take the time it takes, so it takes less time." - Pat Parelli

Een manier die ik heb gevonden om mijn emoties onder controle te houden, is door te blijven ademhalen. Soms overviel mij een plots gevoel van angst en onzekerheid, terwijl daar eigenlijk weinig reden toe was. Mijn paard was niet gespannen en liep netjes onder het zadel. Maar door onbekende redenen kwam er plots dat onbehagelijke gevoel van gevaar en de adrenaline gierde door mijn lichaam Door mijn buikademhaling te trainen kon ik mij tijdens het rijden focussen op het langzaam inademen langs de neus en zeer traag uitademen door de mond (of neus, het is maar afhankelijk van hoeveel spanning je ervaart). Om mezelf de kans te geven terug te ontspannen en mijn paard rustig te laten werken, ging ik voltes rijden en deze verkleinen en vergroten. Zodoende kon ik mijn paard toch goed laten draven, en door de routine beweging kon ik mij focussen op mijn ademhaling. Moest mijn paard toch versnellen dat kon ik gemakkelijk de volte verkleinen om de snelheid eruit te halen. En het was nog eens een goede oefening voor zijn lengtebuiging en flexibiliteit.

Ondertussen ben ik me ervan bewust dat ik elke uitdaging met mijn paard aan kan. Ik heb een goed oog ontwikkeld voor potentiele "gevaren" die zich om ons heen bevinden, en ik heb een goed gevoel ontwikkeld om in te schatten of mijn paard er een punt van gaat maken of gewoon lekker doorloopt. Het is een langdurig proces dat eigenlijk nooit eindigt zolang je met paarden werkt.

Voordat je opstapt.

Als je dus netjes je paard gelongeerd hebt en zijn focus bij jou is, dan zou ik enkele kegels neerzetten. De eerste kegel staat bij de letter A. en is de vaste kegel om stil te staan. Als je paard stilstaat probeer dan ook hier te letten op de ontspanning. Maak het plaatje af! Enkele meters verder staat een kegel om aan te draven en nog enkele meters verder staat een kegel om aan te galopperen. Bouw dit op om steeds bij kegel 1 bij A stil te staan en bij kegel 2 te draven. Vervolgens kan je bij kegel 3 de galop vragen je paard terug naar de kegel bij A te sturen. En daar zal hij halthouden, tenminste, je moet het wel zelf vragen. Maar door constant hetzelfde aan te bieden maak je het voor je paard gemakkelijker om mee te denken en het juiste uit te voeren.

Om zeker te zijn dat mijn paard geen spanning heeft opgebouwd die ik over het hoofd zie, ga ik met mijn vlag het zadel en zijn rug toucheren. De bedoeling is dat hij hierop gaat ontspannen en zijn hals strekt. Heeft je paard toch spanning? Dan zal hij niet heerlijk de hals gaan strekken bij de vlag die over en weer wappert, maar het is een goede indicatie over het stress niveau van je paard. Door hem te belonen voor de ontspanning, zal hij na verloop van tijd leren dat deze vlag hem niets doet en zal hij vanzelf de ontspanning aanbieden.

Als laatste check ik op de grond of mijn teugelhulpen nog werken. Ik ga achteruit, verzet de voorhand en de achterhand en buig mijn paard in. Als hij op de grond door deze hulpen heen duwt, zal hij dat onder het zadel ook doen. Met vervelende situaties als gevolg.

Als laatste kan je het opstappen nog een keer oefenen voordat je echt gaat rijden. Als je daar graag meer uitleg over wilt kan je dat terugvinden in de blog  "stilstaan en opstappen"

Daily challenge.

Dus je uitdaging voor vandaag is om wat tijd te besteden aan het longeren van je paard in stap, draf en galop. Let op hoe hij beweegt en kijk of er problemen zijn. Loopt je paard in evenwicht en balans? Welke kant loopt hij beter? Tootn hij verzet als je hem wilt laten aandraven? Verbeterd jullie communicatie na enkele rondjes? Denk na over deze vragen en de tips hogerop, terwijl u hem aan het longeren bent. In het begin zal het veel zijn, maar het zal helpen om aandacht te schenken aan de manieren van longeren van je paard, zodat je weet wat je kunt verwachten als je in het zadel zit!

Ga erop uit, en geniet van elkaar!