Een noodrem

18-09-2021

De rem die het niet meer deed.

Het is alweer zaterdag, de zomerdagen zijn gepasseerd en de herfst doet bijna zijn intrede in het land. Al zijn die zwoele dagen niet voor mij weggelegd en mijn paard vind er ook niks aan.  De herfst brengt kleuren in de natuur en nodigt je uit om een wandeling uit te stippelen met je paard. Maar natuurlijk ben je nooit alleen op een fijne herfstdag, stel je even voor: "je bent aan het wandelen in het bos. In de verte hoor je een zoemend geluid. Het geluid is nogal har'd, en iets komt met hogere snelheid op je af. Je hebt niet gezien wie of wat er op je afkomt, maar je paard besluit om ervandoor te gaan. Met een beetje geluk blijf je zitten maar je realiseert je dat de rem niet meer werkt." 

Dit is een behoorlijk gevaarlijk probleem en ik denk dat je ook wel iemand kent die ooit geen rem meer had op zijn paard.

Het komt dus wel vaker voor, en het is dus ook uitermate interessant om dit stukje onder de knie te krijgen. Het heeft mij al ontelbaar veel keren geholpen. Bijvoorbeeld toen ik aan het rijden was in de piste en iemand de buurman op het dak kroop met zijn ladder. Of die ene keer toen de kinderen van de buren op de trampoline begonnen te springen. Toen de kat het een goed idee vond om op de omheining te springen en toen de kippen een stofbad namen. Soms ziet mijn paard spoken en ook dan maakt deze rem het verschil tussen een sprongetje opzij, of de kei hard de benen nemen.

Een goede basis

Voordat je verder leest wil ik toch graag nog even een nuance aanbrengen. Ja, de one-rein-stop is echt een handig hulpmiddel. Het helpt je om de potentiële schade te beperken en zorgt er voor dat je ofwel in het zadel kan blijven zitten, ofwel veilig kan afstappen. Maar dat wil niet zeggen dat deze techniek een vervanging is van een goede training. Een goede, solide basis waarin je werkt aan de relatie met je paard kan nooit vervangen worden met één hulpmiddel. Is je paard overmatig angstig? Dan zal je hem toch moeten leren omgaan met dit soort situaties.

Doorheen deze challenge heb je al informatie verworven over de psychologie van het paard, over de psychologie van jezelf, over correct leiden, je paard laten cirkelen (of longeren) en van richting veranderen, je hebt je paard zijwaarts leren gaan en de voorhand en achterhand leren verzetten. Deze technieken en kennis heb ik niet zomaar in deze challenge gezet. Ze hebben een doel, namelijk jouw kwaliteiten als leider, jouw feeling met het paard en jouw inzichten vergroten, zodat je kan leren wat je paard nodig heeft en hoe jij een betere leider kan zijn voor je paard. 

Het is dan ook een meerwaarde om deze challenge te doorlopen op een langere tijd. Want van éénmalig zijwaarts te gaan kent jouw paard niet de correcte techniek van het zijwaarts gaan. Herhaling en consistentie zijn kernwoorden om iets te leren. Dat is niet alleen zo voor jouw paard, maar ook voor jezelf! Het is niet voor niets dat we jaren op school spenderen voordat we de "echte wereld" in worden gestuurd. Geef jezelf en je paard de kans om dingen te leren en op te nemen.

Onderschat nooit de waarde en het belang van een goede basis.

De one-rein-stop.

Dan nog even dit; de one-rein-stop is nooit je "normale" rem, het is je noodrem en die gebruik je dus ook alleen in nood. Je blijft gewoon rijden zoals ervoor. Zie het als een extra tool, een uiterst betrouwbare noodrem, voor als de normale remmen uitgevallen zijn. Je moet hem alleen even installeren. De one-rein-stop moet je dus vooraf oefenen en je paard moet kunnen wijken voor druk.

Je kan deze techniek aanleren met het bit of met een touwhalster. Ik kies voor de optie die ik het meeste gebruik bij dat paard. Ga naast je paard op de grond staan ter hoogte van de middenhand, waar jij zou zitten als ruiter. Je buitenteugel laat je doorhangen, de bedoeling is dat je paard zijn hals gaat inbuigen, dat kan hij niet met 2 korte teugels. Laat je binnenhand langzaam(!) over de teugel naar het hoofd van je paard glijden. Vervolgens sluit je vinger per vinger je hand. Als al je vingers gesloten zijn, trek je zachtjes aan de teugel. Verplaats hierbij jouw hand naar de schoft van je paard, zodra je paard meegeeft laat je onmiddellijk los.

Sommige paarden houden druk op het bit of op het halster, of ze laten hun kaak niet los. Het is belangrijk dat je hier wacht op je paard. Je gaan niet trekken en je gaat de druk niet op bouwen. Neen, je moet maar één ding doen en dat is wachten. Laat dat nu net het gene zijn wat het moeilijkste is voor mensen. Vervolgens laat je paard los, hij zal inbuigen en de kaak loslaten. Dat is wat jij wilt, ontspanning en loslaten. En nu herhaal je dit ritueel. De eerste keer oefen ik 3x rechts en 3x links. Je zal voelen dat een kant beter inbuigt dan de andere. Dat zegt iets over de scheefheid van je paard. Ondanks dit, zal je toch frequent aan beide kanten moeten blijven oefenen om deze reflex te kennen en te kunnen.

Realiseer je dat er geen kracht nodig is om het hoofd in te buigen. Hoe vaker je het doet, hoe sneller je paard reageert, zelfs als je nog maar over je teugel glijdt. En dat is waar je naar toe wilt, je kan dit veilig oefenen zonder je leven te riskeren. Als je paard hierbij zijn achterkant wegdraait zet hem dan gewoon naast een muur of zo, en vraag het hoofd niet te snel en te ver maar bouw het wat rustiger op.

Stoom aflaten.

Als je eenmaal zover bent dat je paard vlot kan inbuigen, is de volgende stap om het paard zijn achterhand te verzetten. Dit oefenen we eerst op de grond om nadien in het zadel toe te passen. Je vraagt je paard zijn achterhand te verplaatsen door het aanleggen van je been, of als je op de grond staat je stijgbeugel, aan dezelfde zijde als de teugel die je hebt aangenomen. Je duwt hier met de stijgbeugel iets achter de singel en je paard zijn achterhand dient naar buiten te gaan. Dus met andere woorden, buig je in naar links, dan zal je aan de linkerkant achter de singel duwen met je stijgbeugel en zal je paard de achterhand naar rechts (tegen de klok in) verplaatsen. Als het goed is dan kon je dit al lezen in het vorige artikel "Wijken voor druk" .

Hierdoor haal je de snelheid uit je paard maar geef je hem wél de kans om stoom af te laten. Gezien je paard een vluchtdier is zoals we eerder bespraken in "een stukje psychologie " zal de beweging ervoor zorgen dat je paard zijn stress wel kwijt kan terwijl je de controle bewaard. Het resultaat is dat je paard op een kleine volte zich zal kunnen bewegen, en toch niet met je wegrent. 

Daily Challenge

Jouw opdracht is deze handige nood-rem installeren. Je hebt de tips hier boven staan, maar ik kan me voorstellen dat het moeilijk lijkt. Vraag dan ook tijdig hulp aan een professional. Heb je andere vragen of nood aan een onderbouwende les? Dan kan je me altijd een berichtje sturen op info@equiste.be 

Oohja, nog even een tip: Voordat ik opstap check ik altijd of dit knopje er nog opstaat. Zodoende hou je de reflex in stand en controleer je als het ware je remmen voordat je gaat rijden. Als je paard op een kwade dag zijn hoofd ineens niet meer buigt dan betekent dat met grote zekerheid dat je ook geen remmen meer hebt! Normaal gesproken "rem" je gewoon zoals je gewend was, de one-rein-stop is slechts je noodrem.

Vind je dat vervelend om elke keer voordat je rijdt dit toe te passen? Bekijk het dan even zo, je laat je paard toch ook elke keer halthouden om op en af te stappen? Dan zal dit ritueel niet meer tijd en moeite in beslag nemen dan het opstap-ritueel.

Veel succes!