De eerste keer terug rijden.

23-09-2021

Een goede voorbereiding.

Het is zover, na drie weken voorbereiding kunnen we beginnen aan het rijden. Misschien deed je deze challenge vooral omdat je bang was om te rijden. Misschien vond je het rijden nog wel oké, maar keek je op tegen het galopperen. Hoe dan ook, we komen steeds dichter bij het succesvol en veilig rijden van je paard.

De afgelopen drie weken heb je extra focus gelegd op het grondwerk. Ik hoop dat het je wat zelf zekerder gemaakt heeft op de grond. Dat je wat steviger in je schoenen staat en wat meer gelooft in je eigen capaciteiten. Het zou ook mooi zijn als je wat schoonheidsfoutjes bent tegengekomen in de relatie met je paard. Zodoende weet je nu dat je eraan kan werken en je hebt 21 blogberichten gekregen om inzichten en technieken te beheersen. Lees ze gerust nog eens door nu ze nog online staan.

"A good start is half the battle" - Plato

Het zou gek zijn om nu meteen te rijden zonder voorbereidend grondwerk. Dus ook vandaag begin je met longeren. Let hierbij op de dingen die je geleerd hebt. Heb je een goede gas en een goede halt? Gaat je paard achteruit aan de hand? Probeer het ook met teugelhulpen te vragen. Buig je paard in voordat je opstapt en laat hem zijn achterhand verzetten. Als je paard er gespannen uitziet zal je hem eerst moeten helpen voordat je kan opstappen. Gebruik het zijwaarts gaan, frequent van hand veranderen en het inbuigen om de spanning kwijt te raken. Zien het er oké uit? Dan kan je kijken of je paard netjes naast je blijft staan om op te stappen.

Indien je paard hierbij toch moeilijkheden ondervind, raad ik aan om eerst hier aan te werken. Dit soort spanningen zijn nefast voor het proces en het is gevaarlijk om deze cruciale stap over te slaan. Paarden die niet stilstaan met opstappen kunnen gekke dingen doen. En één voet in de stijgbeugel is genoeg om vervelende accidenten te krijgen.

Opstappen.

Heeft je paard het nog net wat moeilijk met opstappen, dan is het een idee om hem ook hier in te buigen voor je opstapt. Vraag eerst om je paard in te buigen, ontspant hij? Dan kan je opstappen. Zorg ervoor dat je paard ingebogen blijft en beloon hem voor het voorbeeldige gedrag. Let er ook op dat je 1 teugel laat doorhangen, anders kan je paard onmogelijk inbuigen en zal hij rondjes rennen, achteruit gaan en andere dingen uitvoeren om aan de druk te ontsnappen.

Om weg te stappen is het niet verstandig om je paard gewoon "recht" te zetten als je weet dat hij dit als een moeilijk punt ervaart. Hou de buiging van je paard en verzet de achterhand. Net zoals we dat geleerd hebben met de stijgbeugel in het blogbericht "De noodrem". Er is geen verschil aan de hulpen die je geeft onder het zadel of op de grond. Je paard zou deze hulpen moeten begrijpen. Als hij echter wat twijfelachtig is, heb dan geduld. Bouw de druk lichtjes op maar forceer hem niet, veiligheid blijft prioriteit.

Door de achterhand te verzetten komt er dus beweging in het lichaam. In het begin vraag je slechts een klein pasje. Maar naarmate de vorderingen die je maakt kan je meerdere passen vragen. Buig hem ook in aan de andere kant en ook hier vraag je om zijn achterhand te verzetten.

Controle bewaren.

Als alles goed gaat kan je proberen je paard voorzichtig "recht" te laten komen je neemt de buiging weg en zet met je teugelhulpen zijn voorhand weer voor de achterhand. Zodoende kan je enkele passen wegstappen. Voel je spanning opkomen? Wacht niet op ergere reacties en buig je paard terug in. Als het al een tijdje geleden is dat jullie nog samen gereden hebben, is het niet abnormaal dat het weer even wennen is. Voor je paard, maar ook zeker voor jezelf.

Het is ook een idee om niet meteen de hele piste te gebruiken en lange rechte stukken te rijden. Een gespannen paard en ruiter gaan alleen maar snelheid maken op lange rechte stukken. Laat dat nu net hetgene zijn wat we vandaag proberen te vermijden. Kies voor korte ontspannen stukken en tijdig anticiperen op spanning. Zo kan je veilig werken en vertrouwen opbouwen bij jezelf en je paard.

Grote voltes zijn meer dan voldoende om je stapwerk te trainen. Kies ervoor om regelmatig je paard in te buigen. Beloon hem als hij nageeft. Indien je paard ontspannen genoeg is, kan je ook kiezen om te oefenen op het achteruit gaan. Probeer aan te voelen hoe je paard dit ervaart. Achteruit gaan is een belangrijke oefening, maar als je op veel verzet stuit kan je dit beter eerst oefenen op de grond.

Een andere oefening voor jouw controle, is het verzetten van de voorhand. Zoals je nog weet bij het blogbericht "Wijken voor druk" hangen veel paarden in hun schouders. Als je jouw paard zijn schouders wilt verzetten, zal je dus eerst een klein pasje achteruit moeten gaan. Zodoende krijgt de schouder vrijheid om zich te verplaatsen. Als je paard achteruit gaat en je wilt de schouders naar rechts verplaatsen, dan neem je beide handen en verplaats je die naar rechts. Kijk ook naar de plaats waar je heen wilt gaan.

Daily challenge.

Een eerste veilige rit op je paard is de challenge van vandaag. Denk eraan om veiligheid voorop te zetten! Als het een winderige dag is, je bodem is glad van de regen of je paard bouwt veel spanning op, dan is het misschien verstandiger om meer te werken aan het grondwerk. Gaat alles vlot? Klim dan in het zadel en oefen op het verzetten van achterhand en voorhand. Oefen om je achteruit gaan zo licht mogelijk te krijgen. In theorie zou je paard op je zit alleen achteruit moeten gaan. Maar met één ritje krijg je dat natuurlijk niet aangeleerd.

Neem de tijd en geniet van je paard! Wil je graag aan de slag met je paard onder begeleiding? Aarzel dan niet om mij te contacteren!