Communicatie en frustratie

17-12-2021

Grondwerk is de basis van een goede relatie met jouw paard. Dankzij grondwerk leer je te werken aan wederzijds vertrouwen, wederzijds respect en een heldere communicatie. Maar communicatie loopt niet altijd van een leien dakje. Ooit een telefoongesprek gehad terwijl je door een tunnel reed? Dan komt wel eens ruis op de lijn! Deze ruis ervaren paarden ook in communicatie met mensen. Deze ruis is frustrerend voor jouw paard . Het is dus belangrijk om deze ruis te vermijden. Want geloof me, je paard wilt jou echt wel horen, maar hij verstaat je soms gewoonweg niet.

Ruis op de lijn.

Maar hoe kan je deze ruis voorkomen? Ruis voorkomen begint met een goede focus. Dat is makkelijk gezegd, want vaak zijn we onbewust bezig met andere dingen. Als je geen goede focus hebt, zal je een slechte timing hebben in de beloning van je paard. Als je jouw paard niet beloont voor goed gedrag, dan wordt de communicatie wel héél erg moeilijk. Want wat is dan goed en een "ja?" en wat is dan niet goed en een "neen?".

Om vervelende situaties én frustraties te voorkomen is het dus belangrijk dat je duidelijkheid schept in je communicatie. Als een vraag negatief beantwoord wordt, is het niet de bedoeling om je paard daarvoor te belonen. Je blijft dus je vraag herhalen. Maar het is nog belangrijker om een positief antwoord wel te belonen. Je zal dus stoppen met je vraag te stellen en alle druk laten vallen.

Door herhaaldelijk fouten te maken in het beloningsprincipe van je paard, wordt de communicatie bemoeilijkt. Dit resulteert vaak in ongewenst en zelfs gevaarlijk gedrag. Als leider van je paard heb jij verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om deze verantwoordelijkheden op te nemen.

Paarden communiceren zelf op basis van fasen en ritmische druk. Dat is dan ook de reden waarom wij dit zelf ook toepassen. Deze paarden communiceren niet meer in fase één. Er zijn meerdere signalen die tegelijk uitgezonden worden van het voskleurig paard naar het bruine paard. Gezien het bruine paard aanstalten maakt tot beweging lijkt de boodschap begrepen.
Paarden communiceren zelf op basis van fasen en ritmische druk. Dat is dan ook de reden waarom wij dit zelf ook toepassen. Deze paarden communiceren niet meer in fase één. Er zijn meerdere signalen die tegelijk uitgezonden worden van het voskleurig paard naar het bruine paard. Gezien het bruine paard aanstalten maakt tot beweging lijkt de boodschap begrepen.

Werken in fases

Om vragen duidelijk te maken werken we met fases. Werken met fases zorgt ervoor dat de communicatie opbouwend en voorspelbaar is. Dat schept duidelijkheid. In onze communicatie beginnen we steeds met fase één. Dat is een zo licht mogelijke hulp (of vraag) en hierbij gebruiken we vooral onze intentie en lichaamstaal. Indien je paard niet reageert op deze lichte vraag bouwen we onze vraag verder op met een fase twee. Deze hulp is nog beduidender en je gaat ritmische druk toevoegen aan je vraag. Indien er geen reactie komt ga je over naar fase drie. Hier ga je meer energie in je ritmische druk steken. Als laatste is er fase vier. Theoretische gezien voeg je toe wat nodig is, zodat je paard weet hij moet doen. In dit geval kan je een extra item zoals de vlag of een stick gebruiken om richting de borst te zwaaien en eventueel contact te maken met het lichaam van het paard.

We willen uiteraard dat je paard reageert op een lichte fase dus daarom begint de cyclus opnieuw bij fase 1. Hierbij herhaal je de stappen en probeert steeds een antwoord te krijgen op een zo licht mogelijke hulp. Je gaat alleen een goed antwoord krijgen op een lichte hulp als je jouw communicatie helder houdt, met zo weinig mogelijk ruis.


Maar wat als je steeds de lichtere fases overslaat en steeds harde taal spreekt voor jouw paard? Als jij steeds hoge fases gebruikt, zal jouw paard dit ook bij jou gaan doen. Het zal dus zo zijn dat jouw paard niet meer opbouwend communiceert en waarschuwt, maar onmiddellijk overgaat naar de stand van zaken waardoor dat de situatie escaleert. Neem dus de tijd om je paard stapsgewijs en geduldig uit te leggen wat de bedoeling is.

Ook als jij gefrustreerd bent moet je dus steeds opnieuw je oefening beginnen in fase één. En laat dat nu net het moeilijkste zijn! Frustraties maken onze handelingen groot en bruusk, terwijl paarden liefst klein en zacht communiceren. Let er dus op dat je altijd je oefening vraagt met veel zachtheid in fase één en opbouwend werkt in je fases.

"Make the right thing easy and the wrong thing hard." - Pat Parelli

Verzet of onbegrip?

Maar wat als het moeilijk gaat en je paard in verzet komt? Ten eerste moet je jezelf afvragen je paard de oefening en hulpen wel kent. Communiceer je of commandeer je? Een paard dat een oefening niet kent geeft er geen baat bij om overdonderd te worden met hogere fases. Vergelijk het met iemand die jou instructies geeft in het chinees. Je begrijpt het gewoonweg niet. Nu heeft deze persoon de optie om te gaan schreeuwen in het Chinees, maar door te roepen versta je nog steeds geen Chinees. Of hij kan ervoor kiezen om het op een andere manier uit te leggen en op te bouwen in fases. Bijvoorbeeld door het uit te beelden, het voor te doen of in de richting te wijzen. Hetzelfde geldt voor je paard, geef hem paard de tijd om te reageren en help hem op het juiste antwoord te zoeken en te vinden. Is de oefening nog steeds te moeilijk? Dan is het misschien nodig om een stapje terug te zetten en de oefening opnieuw uit te leggen. Maak het hem zo gemakkelijk mogelijk om de oefening correct uit te voeren.

Kent je paard de oefening wel? Dan kan het zijn dat er sprake is van miscommunicatie. Maar soms zijn enge voorwerpen, spanning of pijn een reden om een opdracht niet uit te voeren. Bij twijfel over ongemak en pijn dien je altijd een osteopaat en/of dierenarts te contacteren. Is je paard te gespannen, dan helpt het om ontspannende oefeningen zoals zijwaarts, de falling leaf, e.d. uit te voeren en de spanning te laten afvloeien.

Door de omheining als natuurlijke barrière te gebruiken wordt de voorwaartse impuls geblokkeerd en omgezet naar een zijwaartse impuls. Zijwaarts gaan heeft de eigenschap van het paard in zijn "denkende" modus te houden. Daarom leent deze oefening zich bij het benaderen van enge obstakels.
Door de omheining als natuurlijke barrière te gebruiken wordt de voorwaartse impuls geblokkeerd en omgezet naar een zijwaartse impuls. Zijwaarts gaan heeft de eigenschap van het paard in zijn "denkende" modus te houden. Daarom leent deze oefening zich bij het benaderen van enge obstakels.

De mogelijkheden zijn eindeloos.

Als je eenmaal het principe van de communicatie in de vingers hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Onze vraagstelling blijft hetzelfde, Maar je helpt je paard met het opbouwen naar een mooier en beter antwoord. Door klein te beginnen en langzaam op te bouwen, verander je het antwoord op de oefening van "1 stapje achteruit" naar "5 meter achteruit". Maar denk er steeds aan om klein te beginnen, onmiddellijk te belonen en consequent te zijn in jouw vraag én het minimum resultaat dat je wilt zien.

Je kan hiermee de gekste doelen bereiken! Vergeet niet om je fases te gebruiken met zachtheid en liefde en met 200% focus op het ontvangen van het juiste antwoord zodat je direct de druk kan wegnemen en je paard kan belonen.