Theorielessen over angst bij ruiter en paard

Hoe jij terug vol vertrouwen in het zadel kan kruipen op een manier die volledig bij jou past.

Je bent begonnen met paardrijden uit liefde en bewondering voor het paard. Je wilt werken met zachte hulpen en een team zijn met je paard. Je wilt werken vanuit wederzijds respect en niet omdat het moet of vanuit angst en dwang. Maar in de hedendaagse training met je paard loop je soms tegen obstakels aan

Je wilt heel graag deze obstakels met je paard op een liefdevolle manier overwinnen. Maar je vindt erg weinig steun bij anderen. Ze lijken je visie niet te begrijpen en respecteren het ook niet. Je krijgt van anderen vaak te horen dat je aanpak te plat, te flauw en te lief bent. Hierdoor voel je je soms onzeker en vraag je jezelf af of je het wel goed doet. Door je onzekerheid doe je soms dingen die tegen je principes indruisen, hier voel je jezelf achteraf altijd super schuldig over.

Je voelt de onzekerheid alleen maar toenemen omdat je het zo ontzettend goed wilt doen! 

Je bent bang om fouten te maken en je paard te kwetsen. Hierdoor ga je de confrontatie uit de weg, waardoor je langzaam maar zeker steeds minder gaat rijden en het plezier in de sport elke keer een beetje verdwijnt.

Je hebt het idee dat de paardenwereld nooit zal veranderen en voelt je alleen. Je weet niet hoe je de obstakels bij je paard en jezelf moet aanpakken. Eigenlijk wil je vol vertrouwen terug met je paard werken. Weten wat je moet doen, wanneer je het moet doen en de moed vinden om het ook effectief uit te voeren. 

In maart behandelen we deze problemen. In de 3-delige theoriereeks verwerf je meer inzichten over jouw angst, de angsten van je paard en hoe je hem hierin kan begeleiden, en waarom jouw paard op een bepaalde manier omgaat met zijn en jouw angsten.

In de theorieavond overloop ik door middel van een power point de punten die we behandelen. We gaan maar liefst 3 uur aan de slag met angst en onzekerheid. Iedereen krijgt de kans om haar verhaal te doen. Daarom is de groep bewust klein gehouden en zijn er slechts 6 plaatsen beschikbaar! Zo kan jij in een kleine maar vertrouwde groep jouw verhaal vertellen, zonder oordeel, aan gelijkgezinden. Koffie thee en versnaperingen zijn bij de prijs inbegrepen.

De kosten bedragen slechts €35,- per avond of €99,- voor de gehele reeks


Datums

Les 1 : Ruiterpsyche: "Angst bij het rijden. "
Les 2: Paardenpsyche: "Wat doet mijn paard en waarom? "
Les 3: "Mijn paard en zijn persoonlijkheid"
Klik op de onderstaande knop om deze afspraak aan je agenda toe te voegen.

Adres: Tiensesteenweg 282, 3800 Sint-truiden en telkens van 19.00 tot 22.00 Er is ruime parkeergelegenheid.

Wat zeggen andere deelnemers ervan?

Zin om mee te doen? 

Hoe ga ik je helpen om dit aan te pakken?

Het klinkt allemaal heel leuk, maar wat leer je nu daadwerkelijk tijdens zo een theorieles? Ik geef per onderwerp mee wat jij gaat leren die dag!

Angst en onzekerheid bij ruiters

Onzekerheid en angst kan je pas aanpakken als je weet wat angst is, waarom je deze angst ervaart en hoe je dit het beste kan aanpakken. Ik leg je waar jij nu echt bang voor bent, wat het effect van uitstelgedrag is en hoe jij je angst en onzekerheid nu daadwerkelijk aan de kant kan zetten. Maar ook help ik jou om nieuwe en haalbare doelen te stellen, zodat je na deze theoriereeks ook zelf aan de slag kan met je paard. Vaak kunnen we helemaal niet zo goed inschatten op welke tijdspanne we met ons paard iets kunnen bereiken. Door een gezond streefdoel te kiezen ben je sneller gemotiveerd om met je paard en jezelf aan de slag te gaan.

Angst en onzekerheid bij paarden

De denkwijze en beleving van paarden is heel anders dan die van mensen. Hierdoor wordt je wel eens met communicatieproblemen geconfronteerd. Mensen zijn in staat om zich te verplaatsen naar de leefwereld van het paard, maar paarden kunnen dit niet voor mensen. Daarom is het onze verantwoordelijkheid als eigenaar om te weten wat je paard wilt zeggen. Ik help je om jouw paard te leren begrijpen, te leren communiceren en hem te helpen in zijn eigen onzekerheid als vluchtdier, prooidier en kuddedier. Daarnaast geef ik je oefeningen mee om je paard te helpen tijdens het rijden. Zo geef ik je een veilige optie om meer gas te creëren in een sloom paard en ik geef je remmende oefeningen mee voor de snelheidsmaniakken.

Het karakter van je paard 

Elk paard is een tikkeltje anders, waar het ene paard ontzettend hoog in energie staat, zal het andere paard maar met moeite de benen verzetten. Sommige paarden zijn snel verveeld en houden van een nieuwe uitdaging, terwijl andere paarden juist houden van comfort, routine en veel herhaling. Afhankelijk van het karakter van jouw paard heeft hij andere troeven en werkpunten. Deze troeven zijn soms van belang in de sport, maar ook de werkpunten bepalen welke talenten je paard heeft. Een goede eigenaar kent de plus en werkpunten van zijn paard en hoe ermee om te gaan. Ik help jou om het karakter van je paard te leren kennen.

Veelgestelde vragen

Moet ik iets meebrengen?

  • Pen en papier kan je best meenemen om te noteren wat jij belangrijk vindt. Je krijgt na afloop van de reeks de handouds van de powerpoint in jouw mailbox.


Voor wie is de training bedoelt?

  • Voor iedereen die regelmatig met paarden werkt en graag op een respectvolle manier met haar eigen onzekerheid aan de slag wilt. Maar ook voor eigenaars van onzekere paarden die graag hun paard beter willen helpen vanuit begrip en respect.


Ik doe niet aan grondwerk, is deze training dan interessant voor mij?

  • Absoluut, je paard en jezelf helpen doen we niet alleen op de grond maar ook in het zadel. Zowel voor actieve ruiters als voor de liefhebbers van grondwerk is dit een leerrijke training.


Ik ben zelf niet angstig, maar mijn paard wel onzeker. Is deze training dan interessant voor mij?

  • Onzekere ruiters creëren soms onzekere paarden, maar onzekere paarden kunnen je ook doen twijfelen aan jezelf. Ook als je in eerste instantie denkt dat je niet onzeker bent, maar wel een onzeker of angstig paard hebt, is deze theoriereeks een dikke aanrader

Staat je vraag er niet tussen? Stel me jouw vraag via info@equiste.be